Scriam anul trecut prin primavara …criza de autoritate a sistemului educational…feminizarea excesiva a sistemului educational romanesc!!!

Posted: 21 Februarie 2011 in educație
Criza de autoritate a sistemului educational( este in actualitate mai mult decat imi doream!)
Scrisoare deschisa adresata domnului ministru, Daniel Funeriu
Consider ca suntem in pericol cu feminizarea excesiva a sistemului educational actual(vedeti si prestatia doamnelor din minister, si mai vedeti si multitudinea de directii din acest minister…).
Fara a intra intr-o polemica inutila cu doamnele din sistemul educational, emiterea acestei afirmatii nuatate are totusi un sambure de adevar, vedeti si multitudinea de exemple nefericite din massmedia.Pt. ca in genere prestatiia lor este cat se poate de modesta fiind deseori manipulate de sistem sau de polititcul din Ro.
Nu conteaza cine este in varful piramidei, la educatie(barbat sau femeie); important este ca ei, sa dovedeasca competenta, autoritate si mai ales profesionalism. Ideea este ca mai toti ministrii educatiei, prin nepriceperea lor au dus la aplicarea confuza a unei reforme in sistem, o reforma fara cap si fara coada(inclusiv domnul Miclea a fost la conducerea acestui minister).
Abilitatii sistemului nu stiu ce este aceea o comunicare eficienta, resping deseori orice forma de dialog,( nefiind parteneri de dialog viabili) considerandu-se de fapt atotstiutori.
Consider ca reprezentantii ministerului deseori sunt patimasi si mai ales citesc pe chipurile lor dorinta acerba de razbunare, astfel de situatii aduc prejudicii serioase credibilitatii acestei institutii.
Disparand criteriile de promovare pe baza de competenta si profesionalism, apare acea criza de autoritate, promovarea se face la toate nivelurile scolii romanesti doar pe criterii politice, acestea fiind incompatibile cu realitatile scolii romanesti.
Scoala in Ro, (cum spun eu), este dominata de o apatie, de o indiferenta fara precedent a celor din sistemul preuniversitar mai ales, si de o totala lipsa de coeziune( fapt speculat din plin de catre guvernanti).
Observam la tot pasul, greseli , prestatii deplorabile ale unor cadre didactice, cultul personalitatii, orgoliile unora sau altora, si mai ales specularea functiei in interesul propriu cu avantajele inerente, si mai ales prestatia unor personaje feminine cu un comportament straniu…iar toate acestea nu duc la nimic bun in sistem.
Actul de conducere nu trebuie mimat prin tranferarea competentelor si sarcinilor specifice ierarhic in jos, prin atitudinea afisata, deoarece nu este de fapt decat o falsa ocupatie de conjuctura, si care descalifica o persoana dpdv moral. Iar arta conducerii nu are nimic de-a face cu performantele si rezultatele obtinute intr-un singur plan(domeniu ingust). Idee exista si staruie persistent in mintea unora: criza de autoritate a sistemului educational si a scolii in general exista, va exista, si pe termen lung, dar nu oricine si nici oricum aceasta criza va putea fi rezolvata, cu o lege trunchiata, incompleta(vezi forma actuala a legii si greselile ei)

–––––––––––––––––––––––––––

Referitor la Legea Educatiei Nationale, care a intrat in vigoare din 9 februarie 2011

Precizez, motivatia mea referitor la faptul ca nu sunt de acord cu legea in forma actuala ,aratand urmatoarele puncte slabe:

– bugetul limitat pt. educatie;DECI: SUBFINANTARE;

– legea promoveaza imixtiunea politicului in invatamant;

– finantarea per elev/student nu tine cont de specificul unitatilor de invatamant(vezi am cerut ministerului ca in lege sa fie stipulati coeficienti de coresctie pt reducerea discriminatorie a accesului la educatie…);

– adanceste si mai mult discriminarea intre scoli, universitati, vedeti in Ro la ora actuala sunt comunitati bogate si comunitati sarace;

– are un subiectivism f. ridicat referitor la recrutarea si evaluarea personalului didactic;

– implicarea excesiva a comunitatii in numirea directorului unitatii scolare, precum si in deciziile care trebuie sa fie luate la nivelul scolii, in preuniv.; acelasi lucru si in cazul invatamantului universitar;

– 1/3 +1/3 este cam mult personal fara atributii didactice in scoala pt. luarea deciziilor;

– creeaza o presiune in plus asupra profesorilor, in special in preuniversitar;

– legea nu tine cont, de slaba implicare a parintilor in activitatea scolii din ultimii ani;

– NU ASIGURA UN STATUT DECENT PENTRU CADRUL DIDACTIC;

– se acorda o prea mare importanta resurselor secundare, si tertiare, ca si verigi in sistemul de finantare al scolilor si universitatilor( vezi atragerea fondurilor extrabugetare);

– duce la scaderea importantei consiliului profesoral, in actul educativ, si in scoala in general;

– si cate si mai cate.

Doamnelor și domnilor profesori, părinți și elevi/studenți

… demersurile mele pt contracararea unei legi trunchiate și incomplete, care discriminează și este și anticonstituțională pe unele articole se pot vedea atât pe forumuri, http://www.edu.ro/forum/profesori , http://www.unpasianinte.edu.ro, … topicuri preuniv. și univ., precum și o serie de scrisori deschise adresate ministrului, și politicului din Ro prin massmedia.
( idei prezentate si in Observatorul Cultural)

va mai aduceti aminte???

Iar intrebarea mea pentru profesorii de specialitate din sistemul universitar:
-Chiar nu poate fi contracarata o astfel de lege incompleta, sau macar sa fie aduse unele modificari(pe articolele care sunt discriminatorii si neconstitutionale, precum si pe cele pe care consideram ca ne afecteaza)?( adica sa nu lasam pe seama politicului din Ro, cei aflati in opozitie, pt. ca am vazut cum au trecut destule ordonante de urgenta si legi cu aprobarea lor tacita, prin asumarea raspunderii de catre guvernanti)
 … si
rescrierea unor articole intregi din această lege este necesarăgabriel nicolae teodorescu – Vineri, Mai 2010,

vezi:

Apel național pt rescrierea Legii Educației Naționale în regim de urgență.
http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=126751
http://www.petitieonline.ro/petitie/protestul_profesorilor_de_fizica_din_romania-p02225042.html
http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/apel_national_pentru_rescrierea_legii_educatiei_nationale-p25985058-pg4.html


si vezi toate demersurile mele pe

https://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com

 
 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s