A fost calculata cantitatea de materie intunecata necesara pentru formarea galaxiilor cu ajutorul observatorului spatial Herschel(foto)

Posted: 19 februarie 2011 in astronomie/astrofizică

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Conform datelor furnizate de telescopul spatial Harschel, cantitatea de materie intunecata necesara pentru formarea galaxiilor, este mult mai mica, sonda spatiala a reusit sa masoare densitatea materiei intunecate.

Telescopul spatial Herschel a fost lansat in mai 2009, avand posibilitatea detectarii radiatiei cu lungimea de unda in domeniul infrarosu pentru o serie de obiecte cosmice, de la asteroizii si planetele din sistemul nostru solar si pana la galaxii indepartate din univers, scrie <a href=”

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110216133951.htm” target=”_blank”>ScienceDaily</a>.


Cantitatea de materie intunecata pentru formarea unor noi galaxii continand stele tinere, este de aproximativ 300 de miliarede de sori, si reprezinta o descoperire remarcabila a sondei spatiale, datele fiind prelucrate de cercetatorii de la NASA, JLP – Jet Propulsion Laboratory Pasadena, ESA, astronomi de la Universitatea California. Hartile cosmice obtinute cu ajutorul lui Herschel, au aratat ca galaxiile nou descoperite, sunt grupate iar suma clusterilor din galaxii depinde de cantitatea de materie intunecata.

<a href=”http://www.herschel.caltech.edu/index.php?SiteSection=News&NewsItem=nhsc2011-003” target=”_blank”>Herschel</a> demonstreaza astfel ca materia intunecata conteaza mult mai putin in formare stelelor in diferite galaxii. Setul de imagini arata distributia materiei intunecate, fiind obtinut printr-o simulare numerica, la o deplasare spre rosu, in cazul in care universul observat, are o varsta estimata de aproximativ 3 miliarde de ani.

Poza din stanga afiseaza o distribuţie continua de particule de materie intunecata, care prezinta structura tipic cosmica, dezvoltata de fluctuatiile mici, in cazul universului timpuriu. Fotografia centrala ofera o vedere simplificata a retelei complexe a structurii materiei intunecate in conformitate cu modelul halo, o abordare statistica utilizata pentru a descrie distributia materiei intunecate. In acest cadru, distributia materiei intunecate este privita ca un ansamblu de obiecte discrete, haloul materiei intunecate, corespunde cel mai intens nodurilor cosmice. Cadrul din dreapta evidentiaza halouri de materie intunecate, care reprezinta cele mai eficiente site-uri cosmice pentru formarea galaxiilor.

Doar halourile cu o masa peste un anumit prag poate declansa exploziile intense care conduc la formarea stelelor, creand astfel o galaxie formata in urma exploziilor stelare. Exista atat de multe galaxii in imaginile furnizate de Herschel, incat acestea suprapunandu-se, creaza astfel o ceata de radiatii infrarosii, cunoscut sub numele de fundal cosmic infrarosu. Galaxiile nu sunt distribuite aleator, urmand modelul de baza de materie intunecata din Univers, si astfel aceasta ceata are un model distinctiv de puncte de lumina si intuneric.
Analiza luminozitatea de patch-uri din imaginile oferite de Herschel, a aratat ca rata de formare a stelelor in galaxii indepărtate vizualizate in infrarosu este de 3-5 ori mai mare decat s-a dedus anterior din observatiile din domeniul vizibil furnizate de telescopul spatial Hubble si alte telescoape.
Această descoperire a fost facuta prin analiza imaginilor in infrarosu luate de Spire Herschel (imagini spectrale si fotometrice – Imaging Receiver) instrument care lucreaza la lungimi de undă de 250, 350, şi 500 microni.

Observatorul spatial ESA <a href=”http://www.esa.int/esaCP/SEMRQ3PT1KG_index_0.html

„ target=”_blank”>Herschel</a>, a descoperit o populatie de praf cosmic care invaluia galaxiile si care nu au nevoie de o cantitate mare de materie intunecata, pentru a colecta de gaz si pentru a genera formarea de stele. Conform teoriilor actuale, o galaxie trebuie sa fie mai mult de zece ori mai mare, avand echivalenta a 5000 miliarde de mase solare, pentru a putea forma un numar mare de stele.
Materia întunecata, este o substanta ipotetica care nu a fost inca detectata, iar astronomii cred ca trebuie sa existe, pentru a oferi gravitate suficienta pentru a impiedica extragerea galaxiilor care s-au separat in cazul in care acestea se rotesc.
Modelele actuale referitoare la nasterea galaxiilor constau in faptul ca este nevoie de acumularea de cantitati mari de materie intunecata.

Exista atat de multe galaxii in imaginile furnizate de Herschel, incat acestea suprapunandu-se, creaza astfel o ceata de radiatii infrarosii, cunoscut sub numele de fundal cosmic infrarosu. Galaxiile nu sunt distribuite aleator, urmand modelul de baza de materie intunecata din Univers, si astfel aceasta ceata are un model distinctiv de puncte de lumina si intuneric.
Analiza luminozitatea de patch-uri din imaginile oferite de Herschel, a aratat ca rata de formare a stelelor in galaxii indepărtate vizualizate in infrarosu este de 3-5 ori mai mare decat s-a dedus anterior din observatiile din domeniul vizibil furnizate de telescopul spatial Hubble si alte telescoape.
Cocluzia specialistilor americani de la <a href=”http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/feb/HQ-11-045_Herschel_Dark_Matter.html” target=”_blank”>NASA</a>

este referitor la faptul ca materia intunecata se pare ca nu mai conteaza atat de mult in formarea unor noi galaxii.
Noile analize si simulări au aratat ca aceasta masa mai mica de galaxii este un loc propice de formare a stelelor, ceea ce se cunostea pana acum era faptul ca, galaxiile mai putin masive nu pot forma mai mult decat o prima generatie de stele .

Datorita noilor descoperiri furnizate de Herschel, modelele de formare a galaxiilor pot fi acum ajustate, astronomii si astrofizicienii fiind la un pas de intelegerea corecta a modului de formare a galaxiilor in Univers inclusiv aparitia si evolutia Caii Lactee.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s