Teoria sistemelor complexe poate explica criza din Egipt?

Posted: 15 Februarie 2011 in din massmedia internationala, rezolvari de situatii

Teoria sistemelor complexe poate explica criza din Egipt?

Oamenii de stiinta care studiaza sistemele complexe, avertizeaza referitor la “valurile de instabilitate politica” care ar fi cauzate de “fenomene cuplate” intre ele, de tip financiar si energetic, asa cum se intampla acum in Orientul Mijlociu.

O modelare matematica mai buna a relatiilor complexe intre sisteme ar putea duce la anticiparea urmatoarelor instabilitati si a locului unde ele ar putea sa apara, se precizeaza intr-un articol publicat in <a href=”http://www.newscientist.com/article/dn20082-can-complexity-theory-explain-egypts-crisis.html” target=”_blank”>NewScientist</a>.

Criza alimentelor devine o problema politica in Egipt.

Egiptenii sunt cei mai mari importatori si consumatori de grau, din zona, statul facand eforturi mari pentru mentinerea pretului la paine, acordand subventii masive.

Egiptul se va confrunta in urmatoarea perioada cu o adevarata “criza a painii”

Yaneer Bar-Yam, director al Complexului New England Systems Institute Cambridge, Massachusetts, a studiat relatiile si interdependentele complexe, ca si “sisteme ierarhice” in cazul producerii si comercializari painii in Egipt, pornind de la importul de grau si pana la produsul finit obtinut in brutarii.

Concluzia sa este ca putem asista la un colaps in aceasta tara, datorat situatiei crizei alimentelor atat datorita preturilor mari care nu mai pot fi tinute sub control de catre stat, cat si penuriei lor de pe piata egipteana.

Situatia este „un motiv real de ingrijorare”, conform si studiilor lui Tad Homer-Dixon, de la Universitatea din Waterloo din Ontario, Canada, care a avertizat anterior ca “inclusiv penuria de alimente si saracia poate provoca colapsul catastrofal in sistemele complexe moderne”. Astfel daca lumea nu se va intoarce la munca in curand, foametea se poate generaliza pe scara larga in aceasta tara, ducand la noi manifestari de strada ale civililor.

Conform specialistilor “criza alimentelor” a declasat partial revoltele din zona, din Tunisia, Algeria, Maroc, Iordania, Yemen si Egipt.

In acelasi timp Banca de investitii Nomura, din Asia, a intocmit recet o lista cu 25 de guverne vulnerabile la penuria alimentara, sunt tarile care depind de importurile masive si ale caror populatii cheltuie mai mult de o treime din venituri pentru achizitionarea produselor alimentare.

Concluzia cercetatorului Bar-Yam, este ca in majoritatea tarilor din zona, supuse zeci de ani regimurilor dicatatoriale , ar putea transforma Orientul Mijlociu intr-un “sistem auto-critic organizat care poate colapsa oricand”.

Astfel de sisteme vulnerabile pot genera evenimente in cascada la intervale de timp mici.

Crearea de modelelor matematice apeland la teoria sistemelor complexe, conform situatiilor din “sisteme centralizate economic”, ar putea duce la anticiparea si previzionarea instabilitatilor urmatoare si chiar a locului unde acestea pot aparea.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s