Ordinul de ministru 3753/09.02.2011, privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant.

Posted: 10 februarie 2011 in educație, Legea Educației Naționale, legi, legislatie, legislatie/politici europene

noroc ca a aparut in MO 104/2011 pt ca pe site-ul MECTS-ului … nu apare.
In Monitorul oficial nr 104/09.02.2011 a aparut, miercuri seara tarziu, Ordinul de ministru 3753/09.02.2011, privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant. Ramane neclara aplicabilitatea articolelor referitoare la incompabilitati, constituirea Consiliilor de administratie si concursurile pentru directorii de scoli, si multe alte capitole importante. Mai este necesar ca rectorii parlamentari sa aleaga intre functia de rector si aceea de demnitate publica?

Este adevarat ca la Art. 361 din Legea Educatiei nationale (Legea 1/20111) se spune:
(6) In termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului elaborează metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi si stabileste măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia.

Este totusi ciudat ca un OM sa reglementeze “peste” o lege organica. In plus, pluteste in aer intrebarea cum de n-a fost in stare aparatul ministerial de sute de persoane sa elaboreze intr-o luna cele mai importante metodologii care se aplica inca de la inceput. Sa fie vorba de un sabotaj la adresa ministrului Funeriu?

Data fiind situatia incerta privind aplicarea Legii 1/2011, aducem la cunostinta cititorilor HotNews prevederile acestui ordin:

Art. 1 al OM 3753/2011 spune:

„Pana la elaborarea metodologiilor privind punerea in aplicare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, in invatamantul preuniversitar se aplica dispozitiile privind organizarea, functionarea sistemului de invatamant si desfasurarea procesului de invatamant aflate sau intrate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011”.

Art 3. „Pana la elaborarea metodologiilor privind punerea in aplicare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, in invatamantul superior se aplica dispozitiile privind organizarea, desfasurarea si functionarea sistemului de invatamant aflate sau intrate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011”.

Art. 4. „Ministerul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului emite instructiuni pentru buna desfasurare a procesului instructuv-educativ.”

Adica, tot sistemul de invatamant este condus prin instructiuni emise de Minister? Ciudat mod de aplicare a Legii educatiei !

In plus, reglementarile existente pana in prezent raman valabile? Atunci de ce mai exista masuri tranzitorii in anexele 1 si 2? Si aplicarea Legii 1/2011 nu se face incepand cu 09.02.2011?

Art. 5,(6). Se aproba masurile tranzitorii privind invatamantul preuniversitar (universitar), prevazute in anexele 1(2), care fac parte integranta din prezentul ordin.

Anexa 1 Invatamant preuniversitar

Art. 2. Planurile-cadru si programele scolare pentru invatamantul preuniversitar aprobate pana la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011 raman valabile pana la modificarea curriculumului national. Calendarul de intrare in vigoare a noului curriculum se stabileste prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Art. 7. Pana la finalizarea stagiului practic de catre prima serie de absolventi ai masterului didactic, conform Legii nr. 1/2011, conditiile de ocupare a functiilor didactice sunt cele prevazute de dispozitiile aflate in vigoare la inceputul anului scolar 2010-2011.

Aceasta inseamna ca recrutarea resursei umane la nivelul unitatilor scolare se amana cu 3 ani, iar pana atunci se aplica mecanismele existente de selectie a personalului didactic, adica concursul national.

Art. 9 Pana la formarea corpului national de experti, ocuparea functiilor de conducere, indrumare si control se poate realiza prin detasare in interesul invatamantului, cu respectarea dispozitiilor aflate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011.

Se poate intelege de aici ca de depolitizarea si descentralizarea managementului prin selectia directorilor la nivelul unitatii scolare s-a ales praful! Ce inseamna detasare, a cui unde? Adica, oamenii agreati de partidul aflat la guvernare vor fi detasati pe functii de conducere oriunde partidul o cere?

Art. 11. (1). Personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar care indeplineste varsta de pensionare pe parcursul anului scolar 2010-2011 se pensioneaza la data incheierii anului scolar.

(2) Pensionarea personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar.

Art. 12. Directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitar care ocupa functii de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national trebuie sa opteze, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 1/2011, pentru functia de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar sau pentru functia politica.

Art. 13. Personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamnt de peste 25 de ani, cu grad didactic I, beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal pana la sfarsitul anului scolar 2010-2011.

Anexa 2 Invatamant superior

Art. 1. Structura, organizarea si functionarea institutiilor de invatamant superior se mentin asa cum au fost aprobate la inceputul anului universitar 2010-2011, pana la intrarea in vigoare a noilor carte universitare si aprobarea structurii universitatilor pe facultati prin hotarare a Guvernului.

Art. 2. Programele de studii universitare de master, organizate in conditiile legii si aflate in derulare la forma de invatamant la distanta, intra in lichidare si nu se mai organizeaza admitere inceoand cu anul univeristar 2011-2012.

Art. 5. Institutiile de invatamant superior pot organiza admiterea pentru anul universitar 2011-2012 numai la programele de studii de master acreditate prin ordin al ministrului educatiei, cercetariim tineretului si sportului, in urma evaluarii ARACIS, pana la data organizarii admiterii, dar nu mai tarziu de 1 septembrie 2011.

Art. 9. Prevederile art.288 alin(1) din Legea nr.1/2011 (nn: referitoare la cumulul de norme)se aplica incepand cu semestrul al II-la al anului universitar 2010-2011, cu exceptia contractelor la cumul incheiate inainte de intrarea in vigiare a Legii nr.1/2011, aceste contracte derulandu-se pana la finalizarea lor, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului universitar 2010-2011.

Art. 12. Cadrele didactice din invatamantul superior care se pensioneaza, in conformitate cu art. 289 alin (1), inaintea finalizarii anului universitar 2010-2011 isi pot continua activitatea aferenta anului universitar 2010-2011 dupa pensionare, fara aprobarea senatului universitar prevazuta la art. 289 alin (3) din Legea nr. 1/2011, pana la finalizarea anului universitar 2010-2011.

Art. 13. In cazurile prevazute la art, 12 cadrele didactice pensionate sunt platite fie in regim de plata cu ora, fie prin contracte la cumul incheiate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011, aplicandu-se art. 288 alin(1) din Legea nr. 1/2011 conform art. 9.

In ciuda acestor lamuriri, necesare, ramane neclara aplicabilitatea articolelor referitoare la incompabilitati, constituirea Consiliilor de administratie si concursurile pentru directorii de scoli, si multe alte capitole importante.

Mai este necesar ca rectorii parlamentari sa aleaga intre functia de rector si aceea de demnitate publica?

Mentiunile de la art. 1 si 3 din OM, conform carora se mentin reglementarile de la inceputul anului scolar 2010-2011, pentru ca imediat in anexele 1 si 2 unele dintre aceste prevederi sa fie modificate incurca si mai rau lucrurile. Pentru ca nu e clar care prevederi se mentin in functie si care nu.

Ce prevederi din Legea 1/2011 se aplica totusi? In actele juridice, administrative, legate de legislatia muncii, nu pot fi invocate prevederi din legile tocmai abrogate de Legea 1/2011, dar nici cele din Legea 1/2011, pentru ca raman in vigoare reglementarile existente la inceputul anului scolar 2010-2011. Atunci cum se va proceda?

Cred ca este absolut necesara o conferinta de presa a ministrului si juristilor din minister, care sa lamureasca toate aceste probleme de care se lovesc in institutii si scoli managerii si serviciile de secretariat.​ vezi
http://www.campusnews.ro/stiri-opinii-8289…i-nationale.htm

vezi si comentariile pe

http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=139665

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s