Dunele de nisip de pe Marte se deplaseaza

Posted: 4 februarie 2011 in astronomie/astrofizică

 

Pe baza imaginilor de inalta rezolutie transmise de sonda spatiala Mars Reconnaissance Orbiter – MRO, specialistii de la NASA au descoperit ca uriasele dune de nisip de pe Marte se deplaseaza.

Dunele de nisip din partea nordica a planetei Marte, avand o suprafata cat cea a statului american Texas, se deplaseaza incet cu o anumita viteza, scrie <a href=”http://www.maxisciences.com/sable/les-dunes-de-sable-sur-mars-sont-mouvantes_art12331.html” target=”_blank”>MaxiSciences</a>.

Pana in acest moment dunele de nisip erau considerate imobile, dar rezultatele furnizate de camera cu inalte performante HIRISE – High Resolution Imaging Science Experiment, a facuta posibila aceasta descoperire.

Explicatia cercetatorilor consta in faptul ca gheta de pe planeta bogata in dioxid de carbon se topeste si este antrenata de furtunile si vanturile puternice de pe Marte, mult mai intense decat se credea pana acum.

Straturile de gheata care acopera dunele de nisisp se topesc in prezent si dioxidul de carbon revine in starea gazoasa, datorita cresterii temperaturii.

Durata studiului acestui fenomen, 4 ani pamanteni, echivalenti cu 2 ani martieni, a permis cercetatorilor americani sa concluzioneze existenta unui sezon mai cald de topire a ghetii pe planeta Marte, miscarea dunelor datorandu-se si vanturilor puternice formate in proportie de 97% din dioxid de carbon.

Topirea ghetii din zona artica a planetei destabilizeaza dunele de nisip provocand avalanse uriase, ducand astfel la aparitia de noi platouri si ravene, in zona.

Potrivit studiului nivelul de eroziune al planetei in zona este uimitor, ducand astfel la fenomenul de deplasare a dunelor de nisip.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s