O noua miscare religioasa “Dudeismul” fara dogme si reguli de conduita, care promoveaza lenevia!

Posted: 3 Februarie 2011 in din massmedia internationala

O noua miscare religioasa “Dudeismul” fara dogme si reguli de conduita, care promoveaza lenevia!


Este o religie laică care ridică în slăvi lenevia, încercând să-i îndepărteze pe oameni de frenezia şi insatisfacţiile vieţii moderne.

Inspirat de filosofia de viaţă a lui „Dude”, protagonistul filmului „Marele Lebowski” al fraţilor Coen, interpretat de Jeff Bridges, un fost jurnalist a fondat o religie care numără în prezent 100.000 de adepţi.

La distanţă de 13 ani, filosofia lui Jeffrey Lebowski, mai cunoscut sub apelativul de „Dude”, a devenit manifestul unei noi mişcări religioase.

Religia Dudeismului, după cum se arată într-un lung reportaj publicat pe site-ul CNN, a fost fondată în 2005 de Oliver Benjamin, un jurnalist născut în 1968 la Sherman Oaks, lângă Los Angeles, care în prezent trăieşte la Chiang Mai, în Thailanda. Crescut în epoca „falsă şi materialistă a anilor `80”, Oliver a vagabondat timp de mai mulţi ani prin lume, în căutarea sensului vieţii.

În 2005 a survenit şi „revelaţia”, pe când se afla într-un bar din orăşelul thailandez Pai, urmărind împreună cu mai multe persoane filmul „Marele Lebowski”. Oliver mai văzuse filmul şi se distrase copios, dar de această dată experienţa vizionării peliculei l-a exaltat. „M-am simţit ca şi cum aş fi văzut o poveste care îmi prezenta metoda de a face faţă dificultăţilor vieţii. A fost probabil filmul cel mai emoţionant şi mai distractiv văzut vreodată”, a povestit el.

In 2008 a publicat şi „Dudespaper”, textul oficial al Dudeismului, iar anul următor, „The Tao Dude Ching”, cartea-sacră a Bisericii.

După cum scrie pe site,”în forma lui oficială, dudeismul a fost organizat ca o religie recent, dar într-un anumit sens, a existat dintotdeauna”; urme ale acestuia pot fi găsite în filosofia lui Lao Tzu, Epicur, Heraclit, Buddha şi Iisus Hristos. „Noi susţinem că Marele Lebowski este o formă modernă de Taoism”, a mai declarat Oliver, în opinia căruia, „taoismul este probabil religia cea mai filosofică din lume”, deoarece, în forma sa tradiţională, nu are practic nici o dogmă sau regulă de conduită.

http://www.corriere.it/esteri/11_febbraio_01/tortora-dudeismo_cbf8820c-2e24-11e0-8740-00144f02aabc.shtml

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s