Vikingii au navigatcu ajutorul luminii polarizate

Posted: 1 februarie 2011 in din massmedia internationala

Vikingii au navigatcu ajutorul luminii polarizate


Cristalele „sunstone” i-au ajutat navigatorii vikingi pentru a gasi Soarele in zilele noroase, atunci cand navigau pe mare.

Navigatori neinfricati, vikingii parcurgeau mii de km pe mare, orientandu-se cu ajutorul unor pietre stralucitoare, care le preciza pozitia pe bolta a Soarelui pentru a se orienta, chiar si in zile noroase, se precizeaza intr-un articol publicat in <a href=”http://www.nature.com/news/2011/110126/full/news.2011.58.html” target=”_blank”>Nature</a>.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca proprietatile luminii polarizate, ale acelor pietre mistice, initial aduse din Islanda, i-a ajutat pe vikingi chiar sa traverseze Atlanticul de Nord.

Studiul a fost publicat si in Philosophical Transactions a Societatii Regale din Londra. Vikingii, navigatori temerari din Scandinavia au calatorit pe mari si oceane in perioada anilor 750-1050, mii de km, pana aproape de Polul Nord.

Studiul se bazeaza pe previziunile arheologului danez Thorkild Ramskou, care inca din 1967, sugera ca, calcitul transparent, carbonat de calciu cristalizat, un cristal de polarizare, piatra comuna in Scandinavia ar fi permis vikingilor sa navigheze, deducand pozitia Soarelui pe cer.

Gabor Horvath, specialist in optica de la Universitatea Eatvas din Budapesta, si Susanne Akesson, de la Universitatea Lund, Suedia, au testat aceste ipoteze in anul 2005, in conditii meteorologice diferite in timpul  traversarii Oceanului Arctic, aflati pe spargatorul de gheata Oden 5.

Desi polarizarea luminii nu a fost la fel de intensa, cercetatorii au fost surprinsi sa constate ca in conditii de ceata sau cer in totalitate acoperit de nori model de polarizarea luminii solare a fost similar cu cel pe timp de cer senin.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s