NASA descopera cea mai veche galaxie

Posted: 27 Ianuarie 2011 in astronomie/astrofizică

NASA descopera cea mai veche galaxie

 

Cu ajutorul telescopului spatial Hubble, NASA descopera cea mai veche galaxie.

Echipa de cercetatori HUDF09 – Hubble Ultra Deep Field, de la NASA, impreuna cu specialistii de la Universitatea Santa Cruz, California, si cei de la Universitatea din Leiden, Olanda, au ajuns la concluzia ca varsta acestei galaxii este de aproximativ, 13, 7 miliarde de ani, precizeaza site-ul

 http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/farthest-galaxy.html

Studiul amanuntit al cercetatorilor a fost publicat si de revista Nature, http://www.nature.com/nature/journal/v469/n7331/full/nature09717.html

ei considerand ca la 480 de milioane de ani, dupa Big Bang exista o singura galaxie. Dupa inca 150 milioane de ani erau 10 galaxii, iar dupa inca 100 de milioane de ani, s-a ajuns la 20 de galaxii.

Imaginea acestei galaxii aflate la o distanta impresionanta de  aproximativ 13,2 miliarde de ani lumina, a fost obtinuta in domeniul infrarosu fiind capturata de NASA Hubble Space Telescope.

Astfel pot fi testate teoriile referitoare la evolutia Universului, tinand cont ca exista o valoare a factorului de crestere a galaxiilor de 10, de la 480 milioane de ani la 650 milioane de ani, dupa Big Bang.

Rychard Bouwens de la Universitatea din Leiden, Olanda, impreuna cu Garth Illingworth de la Universitatea California din Santa Cruz au precizat in articolul din Nature, ca noile observatii vor putea oferi perspective pentru determinarea unor stele inca nedescoperite, considerand ca mergand inapoi in timp, vom vedea schimbarile care au avut loc in momentul aparitiei primelor galaxii.

Dincolo de aceasta limita, comunitatea stiintifica asteapta si datele care vor fi furnizate de James Webb Space Telescope – JWST, succesorul lui Hubble, pentru confirmarea descoperirii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s