Exploziile de natura vulcanica in straturile de carbune din Siberia confirma teoria extinctie pe Terra

Posted: 24 Ianuarie 2011 in catastrofe naturale

Exploziile de natura vulcanica in straturile de carbune din Siberia confirma teoria extinctie pe Terra

 

Cercetatorul Stephen Grasby, geochimist la Geological Survey din Calgary, Canada Alberta, si colegii sai, confirma extinctia care a avut loc pe Terra in urma cu peste 250 milioane de ani.

Studiul sugereaza ca declasatorul apocaliptic care a avut loc in perioada Permian-Triasic, si care a dus la disparitia a peste 96% din speciile marine, si a 70% din organismele terestre, s-ar datora unei puternice explozii de natura vulcanica in depozitele de carbune si sisturi din Siberia, scrie prestigioasa publicatie <a href=”http://www.nature.com/news/2011/110121/full/news.2011.38.html” target=”_blank”>Nature Geosciece1</a>.

Studiul se bazeaza pe descoperirea a trei straturi distincte de carbune bogate “cenusa zburatoare” – particule fine, care sunt eliberate odata cu combustia carbunelui.

Comparatia s-a realizat prin modelarea cenusei zburatoare produse de centralele electrice pe baza de carbune, ajutorul venind din partea geofizicianul Norman Sleep, de la Universitatea Stanford, California. Astfel amestecul de magna si carbune au generat conditiile necesare unei explozii de proportii, la fel cum in centralele termoelectrice, carbunele formeaza un amestec exploziv. Modelul prezentat de Stephen Grasby, presupune ca intr-o perioada variind intre 500.000 si 700.000 de ani inainte de evenimentul catastrofal, magna fierbinte din subteran a lovit efectiv straturile de carbune aflate mai la suprafata, generand un mixt exploziv care a generat marea explozie. Dupa explozia generata de oxigenul din aer, nori uriasi de gaze si cenusa au migrat in stratosfera, cazand mai apoi pe pamant. Monstrelor echipei de cercetare au fost prelevate din zona lacului Buchanan din bazinul Sverdrup din regiunea arctica.

Se pare ca si alti cercetatori britanici sunt de accord cu noua teorie, printer acestia numarandu-se Jennifer McElwain,  palaeobiologist de la Universitatea din Dublin si Paul Wignall, paleontolog la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, specialisti recunoscuti prin studiile lor asupra evenimentelor de extinctie in masa. Paul Wignall, in studiile sale considera ca in urma fenomenului de extinctie, eruptia vulcanilor de pe Terra a dus la eliberarea a 3.000 miliarde de tone de carbon, cantitate suficienta pentru a provoca ulterior schimbari climatice majore, ploi acide, si emisii de halogeni, determinand aparitia unei gauri mari in stratul protector al planetei, dand astfel lovitura de gratie asupra vietii existente la acea data pe Pamant.

Se pare ca astfel ca teoria extinctie bazate pe impactul catastrofal al Pamantului cu un asteroid, sau a exploziei brusce a metanului aflat pe fundul marilor si oceanelor cade.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s