Romania membra cu drepturi depline in cadrul Agentiei Spatiale Europene -ESA

Posted: 23 Ianuarie 2011 in astronomie/astrofizică, din massmedia internationala, Fizică

Acordul de aderare a Romaniei la Convenţia de constituire a Agentiei Spatiale Europene a fost semnat, de JeanJacques Dordain, directorul general al ESA, si Marius-Ioan Piso, Presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ROSA.

Acordul de aderare la ESA, a fost semnat joi, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, in prezenta lui Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, si a fostului cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, presedinte al Consiliul de administratie al Agentiei Spatiale Romane, se precizeaza pe site-ul oficial <a href=”http://www.esa.int/esaCP/SEMF0P6SXIG_index_1.html” target=”_blank”>ESA</a>.

La evenimentul au mai fost prezenti numerosi reprezentanti guvernamentali, parlamentari si membri ai comunitatii stiintifice si academice romanesti

Semnarea Acordului reprezinta incheierea unui proces de negociere intre autoritatile romane <a href=”http://www.rosa.ro/target=”_blank”>ROSA</a> si ESA, si permite astfel participarea Romaniei la programele si proiectele ESA, Romania avand de acum acces direct la sistemele spatiale ale Agentiei Spatiale Europene.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) este o organizatie inter-guvernamentala fondata in 1975, avand 18 state membre. Dintre tarile fostului Pact de la Varsovia, Cehia este singura admisa ca membru in anul 2009, Romania fiind a doua tara acceptata. ESA este considerata cea mai importanta organizatie din Europa, in domeniul stiintific si tehnologic.

Agentia Spatiala Romana – ROSA a fost înfiintata in 1991 si reorganizata in 1995 printr-o Hotarare Guvernamentala, ca institutie publica finantata integral extrabugetar in sistemul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei, in present Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

ROSA este coordonatorul la nivel national al activitatilor din domeniul spatial.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s