A fost descoperita cea mai fierbinte planeta din Univers – WASP-33B!!!

Posted: 23 Ianuarie 2011 in astronomie/astrofizică, din massmedia internationala

WASP – 33b cea mai fierbinte planeta din Univers

Astronomii confirma existenta celei mai fierbinti planete  cunoscuta pana la aceasta data.

Planeta WASP – 33b a fost descoperita inca din 2006, existenta ei fiind confirmata in 2010, prin masuratorile efectuate cu ajutorul telescopului William Herschel din insulele Canare, precizeaza <a href=”http://www.newscientist.com/article/dn19991-hottest-planet-is-hotter-than-some-stars.html” target=”_blank”>New Scientist</a>.

Masuratorile in infrarosu au dezvaluit ca temperatura acestei planete este in jur de 3.200 grade Celsius, valoarea sa fiind cu mult mai ridicata decat in cazul unor stele, pitice rosii.

Recordul precedent de temperatura era detinut de planeta WASP – 12 b, cu o temperature de aproximativ 2.300 grade Celsius.

 Studiul a fost realizat de specialistii de la Universitatea Keele din Staffordshire, Marea Britanie, Alexis Smith, fiind coordonatorul proiectului.

Planeta WASP-33b, are o masa de 4,5 ori mai mica decat a lui Jupiter, ea orbitand in jurul unei stele fierbinti a carei temperatura este in jur de 7.160 grace Celsius, fiind cobra de un Soare cu mult mai fierbinte decat Soarele nostru a carui temperatura la suprafata sa nu depaseste 5.600 grade Celsius.

Cercetatorul Drake Deming de la NASA Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland, considera ca aceasta noua descoperire ar putea ajuta astronomii sa studieze proprietatile enigmatice ale “planetelor fierbinti”.

 Observatiile de pana acum, certifica faptul ca straturile superioare ale atmosferei unei astfel de planete sunt cu mult mai reci decat straturile profunde, lucru surprinzator deoarece acestea ar trebui sa fie cu mult mai calde datorita incalzirii cauzate de emisiile de radiatii ultraviolete ale stelei mama, planeta orbitand la distante mici fata de stea.

vezi si:

http://www.ziare.com/colaboratori/gabriel-nicolae-teodorescu/articole/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s