Prietenia poate avea o componenta genetica

Posted: 18 Ianuarie 2011 in din massmedia internationala

 

Potrivit unui studiu publicat in revista Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite, nu ne alegem prietenii in baza intereselor comune, ci a bagajului genetic.

Studiului publicat este in „Proceedings of the National Academy of Sciences”, arata ca exista dovezi ale faptului ca prietenia intre oameni este influentata de anumite gene, precizeaza <a href=”http://www.physorg.com/news/2011-01-friendship-genetic-component.html” target=”_blank”>Physorg</a>. Noile cercetari sugereaza faptul ca grupuri de prieteni pot avea modele genetice commune. James Fowler, profesor de genetica si stiinte politice la Universitatea California, San Diego, pune intr-o noua lumina vechea vorba „cine se aseamana se-aduna”, scrie <a href=”http://abcnews.go.com/Health/genes-choosing-friends-relationships/story?id=12632839&page=1” target=”_blank”>ABCNews</a>. Se pare ca o forta misterioasa ne determina sa ne apropiem de persoane asemanatoare din punct de vedere genetic. Oamenii de stiinta si-au concentrat atentia asupra a 6 gene. La 4 dintre acestea nu au identificat nicio corelatie cu interactiunile sociale ale oamenilor, doar la una singura gena DRD2,  au descoperit aceasta legatura, asa-numita „gena a alcoolismului”. „Traim intr-o mare de gene si aceste gene ar putea determina cu cine ne imprietenim si cine ne-ar putea influenta comportamentul intr-un anumit fel, pe care nu le-am apreciat inainte” precizeaza James Fowler si colegii sai, Jaime Settle si Nicholas Christakis, in acest studio. Informatiile necesare au fost preluate de la 5.000 de persoane implicate in alte doua studii, „The National Longitudinal Study of Adolescent Health” si „The Framingham Heart Study”.Desi unii se asteaptau ca oamenii care consuma alcool sa-si gaseasca prieteni in baruri sau la petreceri, Fowler spune ca studiul lui arata ca „exista si alegeri pe care le facem si de care nu suntem constienti”. Prin urmare, avem tendinta de a ne imprieteni cu oameni care ne seamana, dar nu din punct de vedere social, ci biologic, chiar genetic. Descoperirea faptului ca oamenii inzestrati cu gena DRD2 nu sunt numai pasibili de anumite comportamente (vezi alcoolismul), ci si de a-si face prieteni de acelasi „soi”, ar putea intr-o buna zi sa influenteze tratamentul alcoolismului, mai crede Fowler.
Cercetatorii au mai descoperit si o alta gena, a 6-a din grupul examinat, cu o corelatie negativa, ceea ce inseamna ca atunci cand vine vorba despre alte comportamente in afara celui referitor la consumarea bauturilor alcoolice, oamenii sunt atrasi si de personae avand caracteristici diametral opuse.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s