…MECTS-ul ministerul cu n tipuri de salarizari … la aceeasi vechime si grade diactice, salarii diferentiate!!!

Posted: 14 Ianuarie 2011 in absurdul in Ro, politică fără subiect

* Directoarele Şcolilor Nr. 1, 3 şi 4 din Lieşti, ameninţate cu destituirea * Vor reface sau nu statele de funcţii? * Colegii lor nu merită să piardă drepturi salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti definitive *

Profesorii lieşteni sunt singurii din judeţ care şi-au păstrat salariile mărite cu 33 la sută conform hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii  care le-au acordat câştig de cauză în privinţa aplicării Legii 221. Conducerea ISJ susţine însă că dascălii încasează banii în mod ilegal.

După un control al auditului ISJ şi unul al Corpului de Control din Ministerul Educaţiei, directorii n-au făcut noi încadrări cu salariile reduse, deşi li s-a recomandat asta. Situaţia este mai mult decât tensionată. La şcolile din Lieşti profesorii ţin sfat pentru a-şi apăra drepturile.

După insistenţe ale conducerii ISJ, care a fost săptămâna aceasta şi la faţa locului, părerile celor trei directoare sunt împărţite: două nu vor refacerea încadrărilor, iar una deja a întocmit hârtiile, deşi nu le-a trimis încă.

Ieri, cele trei directoare au primit câte o înştiinţare prin care li se atrage atenţia că, dacă nu duc la îndeplinire sarcinile impuse prin raportul Corpului de Control al Ministrului, vor fi sancţionate. Li se cerea în mod expres ca încadrările să fie refăcute până astăzi. Adică într-o zi.

„Să vină Curtea de Conturi”

Am discutat ieri cu cele trei directoare – Mihaela Păpăruş de la Şcoala Nr. 1, Carmen Boţ de la Şcolile Nr. 3 şi 4 şi Steluţa Susanu de la Şcoala Nr. 2 (coordonatoare).

De faţă au fost şi liderul de sindicat Dumitrel Stan şi profesori membrii în CA la cele trei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică: Corneliu Trandafir, Săndel Stamate şi Cristea Ciorâţă. 

„De la ISJ, am primit numai ameninţări şi adrese. Deşi am trimis solicitare scrisă la ISJ să ni se trimită raportul Corpului de Control al ministrului, nu l-am primit. Chiar nu ştim ce greşim. Avem hotărâri judecătoreşti definitive, care sunt mai presus decât orice lege”.

„Am solicitat să ni se trimită Curtea de Conturi să spună dacă greşim. Şi nici atunci nu ni se poate schimba încadrarea. Noi putem contesta în Justiţie decizia Curţii de Conturi şi numai prin proces se poate ajunge la modificarea încadrărilor”.

„Nu aşa, că vrea domnul inspector general Resmeriţă, care a primit sarcină de partid. Avem sentinţă definitivă şi irevocabilă, care poate fi modificată doar printr-o altă sentinţă”.
Ţ
„Restul acţiunilor sunt abuzuri”, spune, în asentimentul celorlalte cadre didactice prezente la discuţie, Săndel Stamate, profesor de limba română şi membru în CA la Şcoala Nr. 4. 

Lege peste lege şi o mie de interpretări

Profesorii lieşteni susţin că cei de la ISJ nu au dreptate când îi acuză că nu respectă Legea 330:

„E adevărat că noi pe decembrie nu am apucat să luăm salariile mărite, pentru că deciziile judecătoreşti au venit mai târziu, dar aceste documente ne dădeau dreptul să primim salarii mărite. Legea 330 nu se referă la salariile pe care le-am primit efectiv în decembrie 2009, ci la cele care ni se cuveneau la acea dată”.

„Iar nouă, prin sentinţa judecătorească, ni se cuvenea acest salariu mărit din decembrie, fie că l-am încasat sau nu”, explică liderul de sindicat Dumitrel Stan, aprobat de toţi cei prezenţi.

„Inspectoratul nu are dreptul să ne stabilească nouă salariile”

Profesor la Şcoala Nr. 1, Cristea Ciorâţă mai spune: „Nu ISJ-ul are dreptul să ne stabilească nouă salariile. Nici ministerul, nici măcar Curtea de Conturi.

Comunitatea locală, prin Primar, are dreptul să ne dea sau nu salariile, pentru că lefurile profesorilor vin din cote de TVA de la comunitatea locală, nu de la minister sau ISJ.

Curtea de Conturi ne poate cere să micşorăm salariile, dar noi vom ataca decizia în instanţă. Deci judecătorul va avea ultimul cuvânt”.

„Un abuz fără precedent”

Directoarele Carmen Boţ şi Mihaela Păpăruş susţin că nu vor reface încadrările. „Atâta vreme cât încadrarea e trecută în cartea de muncă, abia acum mi se pare că mi se cere să fac o ilegalitate, prin modificarea încadrărilor profesorilor”, spune Mihaela Păpăruş.

Carmen Boţ este supărată însă de modul în care le-a vorbit inspectorul general, încercând să le intimideze: „Mi-a spus că mă destituie din funcţie, pune un alt profesor director pentru o zi ca să modifice statele de funcţie”.

„Asta mi se pare un abuz fără precedent. De intimidat nu mă poate intimida. Am semnat aceste încadrări şi consider că e corect. Nu dau înapoi, chiar dacă voi fi destituită din funcţie”.

„Să-şi dea demisia”

Mai reţinută, directoarea Steluţa Susanu ne-a declarat că în cursul zilei de ieri urma să se vadă cu un avocat, iar decizia o va lua şi o va transmite la ISJ abia azi.

Profesorii prezenţi au avertizat-o că, deşi este semnatara încadrărilor pe toate cele patru şcoli din Lieşti, nu poate modifica încadrările decât pentru Şcoala Nr. 2, pentru celelalte instituţii fiind necesară încheierea unui proces verbal cu celelalte două directoare.

În cancelarie, o parte dintre profesorii de la Şcoala Nr. 2 tunau şi fulgerau împotriva directoarei: „Dacă nu e în stare să ia o decizie corectă, să-şi dea demisia”.

„Nouă, joia trecută, ne-a spus că lasă încadrările conform hotărârilor judecătoreşti, iar luni le refăcuse deja, micşorase salariile la toţi profesorii din Lieşti, de la toate şcolile, fără să fi avut aprobarea celorlalte directoare. Noroc că am întrebat-o la timp şi am oprit acest lucru, altfel ar fi trimis hârtiile şi noi nu ştiam nimic”, spune învăţătoarea Gabriela Mardar.

Profesorii au ameninţat-o că, dacă reface deciziile de încadrare, o vor da în judecată pentru abuz. Directoarea le-a reamintit că ea poartă răspunderea în cazul în care s-ar comite o neregulă.

Cadrele didactice i-au cerut să aştepte controlul de la Curtea de Conturi şi au asigurat-o că se angajează în scris că vor restitui sumele necuvenite, dacă va fi cazul. 

„Profesorii primesc aceşti bani în mod ilegal”

Inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă susţine că profesorii de la Lieşti primesc ilegal cei 33 la sută în plus, la salarii: „Atâta vreme cât încadrarea pe decembrie nu s-a făcut cu salarii majorate, nu aveau dreptul să facă acest lucru cu luna ianuarie.

Legea 330 le interzice. În plus, în raportul Corpului de Control al ministrului se spune clar că aceşti bani au fost încasaţi ilegal şi se cere să fie luate măsuri. Eu sunt subordonat ministerului şi trebuie să cer ca directorii respectivi să ia măsurile respective, în caz contrar, sunt nevoit să-i demit, pentru că sunt cu delegaţie.

Am făcut adresă către Curtea de Conturi şi azi am primit răspuns că nimeni nu poate solicita controale în afara planului  lor de lucru, cu excepţia Parlamentului.  Aşa că voi fi nevoit să fac intervenţii pe lângă Parlament ca să pot solicita acest control.

Aşa merg lucrurile la noi. Am cerut şi la minister să le trimită directorilor de şcoli de la Lieşti raportul Corpului de Control. Dar, repet, directorii şi contabila de la Lieşti nu respectă legea şi ar putea răspunde penal”, spune Resmeriţă.

După cum se vede, e greu să se facă lumină, inclusiv organele abilitate să ia decizii încercând să evite acest lucru.

sursa:

viata-libera.ro, cotidian online Galati

http://www.viata-libera.ro/articol-Pe_viata_si_pe_moarte_-_profesorii_se_lupta_pentru_banii_lor_2.html

<!–

var bbSite=’http___www.viata-libera.ro’; var bbMainDomain=’new.arbocontext.ro’;

–>

 

<!–

Tipăreşte acest articol –>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s