Cea mai mare gaura neagra, a fost “cantarita”

Posted: 14 Ianuarie 2011 in astronomie/astrofizică

Cea mai mare gaura neagra, a fost “cantarita”

 

Atronomii considera ca au reusit “cantarirea celei mai masive gauri negre” cunoscute pana acum, care este plasata in centrul galaxiei eliptice M87 – Messier 87 cu dimensiuni comparabile cu Calea Lactee.

 La cea de a 217 reuniune a Societatii Americane de Astronomie, pe baza noilor observatii astronomii au reusit “cantarirea” celei mai masive gaurii negre, din centrul galaxiei M87, ajungand la concluzia ca valoarea masei sale este de aproximativ 6,6 miliarde de sori, scrie <a href=”http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/01/the-solar-system-swallower.html?rss=1” target=”_blank”>Science</a>.

Confrom declaratiilor astronomului Karl Gebhardt de la Universitatea din Texas, Austin, aceasta gaura neagra super masiva din centrul galaxiei M87, ar putea inghiti intreg sistemul nostru solar, fiind de aproape 1000 de ori mai mare decat gaura neagra existenta in centrul galaxiei Calea Lactee. Cercetatorii studiaza inca din 2005 jeturile de gaz fierbinte emis cu o viteza foarte mare din vecinatatea acestei gauri negre. Cu ajutorul telescopului Mauna Kea, din Hawaii, astronomii au putut estima si calcula orbitele stelelor din jurul acestei super masive gauri negre, acetea plasandu-se la aproximativ 50 de milioane de ani lumina, in directia constelatiei Fecioara.

 Astronom George Djorgovski de la California Institute of Technology din Pasadena, si-a prezentat rezultatele cercetarilor sale in domeniu, fiind de accord cu faptul ca determinarile colegilor sai sunt cele mai precise estimari de masa obtinute pana acum. El a mai facut dezvaluiri in cadrul conferintei de la Seattle, prezentand existenta unor perechi de gauri negre, care orbiteaza in 16 galaxii indepartate, estimarea sa fiind ca acestea vor fuziona in timp de milioane de ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s