Furtunile din atmosfera Pamantului genereaza antimaterie(foto-video)

Posted: 12 ianuarie 2011 in astronomie/astrofizică

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Primele dovezi confom carora furtunile de pe Terra genereaza antimaterie in spatiu, au fost date publicitatii de Agentia Spatiala America – NASA.

Folosind telescopul spatial cu raxe X, Fermi, cercetatorii de la NASA au ocazia de a studia o furtuna care a produs antimaterie in spatiu, scrie publicatia <a href=”http://www.physorg.com/news/2011-01-thunderstorms-hurling-antimatter-space-caught.html” target=”_blank”>Physorg</a>.

Telescopul spatial Fermi a fost in masura sa surprinda flash-uri de raze X, TGF –  terrestrial gamma-ray flash, care se produc atunci cand are loc o explozie de energie cauzata anihilarea dintre materie si antimaterie in interiorul unei furtuni, se precizeaza pe site-ul <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST/news/fermi-thunderstorms.html” target=”_blank”>NASA</a>. Specialistii americani estimeaza ca zilnic au loc aproximativ 500 de astfel de TGF-uri, multe dintre ele fiind nedetectabile, acestea nefiind inca studiate.

Foto1

“Chiar daca Fermi nu a putut vedea furtuna, telescopul spatial a fost magnetic conectat la acesta” declaratia apartinand cercetatorului Joseph Dwyer de la Institutul de Tehnologie din Florida.

Michael Briggs, membru in cadrul proiectului Fermi Gamma-ray Burst Monitor, de la Universitatea din Alabama, din Huntsville, a prezentat aceste rezultatele la American Astronomical Society in Seattle, precizand ca datele colectate reprezinta prima dovada directa conform carora furtunile de pe Terra genereaza particule de antimaterie.

Foto2

Oamenii de stiinta suspecteaza ca aceste TGF – uri, provin de la electronii de mare energie generati in avalansa, din zona marginilor unor astfel de furtuni, care degaja raze X atunci cand sunt deviate de moleculele de aer. S-au detectat raze gamma cu energii de 511.000 de eV(electron volt) care indica ca un electron s-a ciocnit in particular cu un pozitron, particula sa omoloaga de antimaterie.

Foto3

De la lansarea telescopului spatial Fermi in 2008, au fost identificate 130 de astfel de flash-uri.

Pe 14 decembrie 2009, deasupra Egiptului, telescopul spatial Fermi a interceptat un fascicul de particule de la un flash de aceasta natura, fenomenul fiind apoi observat dupa 23 de milisecunde deasupra Zambiei.

Ilana Harrus specialist NASA in cadrul programului Fermi, a precizat si faptul ca, acum putem descoperi mistere mult mai aproape de Pamant, cu ajutorul radiotelescopului spatial de raze X Fermi.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/lXKt7UVjd-I?version=3″><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”>http://www.youtube.com/v/lXKt7UVjd-I?version=3</object>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s