Model sonic pentru gauri negre…Analog Sonic Black Hole obtinut experimental

Posted: 11 ianuarie 2011 in fizica gaurilor negre, Fizica particulelor elementare

Fizicienii au creat prima gaura negre sonica in laborator

 

Fizica este cea mai completa stiinta, permitand simulari, modelari, abstractizari si generalizari, ale tuturor fenomenelor care se produc la nivel micro si/sau macro.

Cea mai noua creatie a cercetatorilor in domeniu, este crearea in laborator a unui analog sonic al unei gauri negre – Analog Sonic Black Hole, in care undele sonore sunt absorbite sin u mai pot scapa, scrie publicatia de specialitate <a href=”http://www.physorg.com/news/2011-01-physicists-sonic-black-hole-lab.html

” target=”_blank”>Physorg</a>.

Echipa ce cercetatori, condusa de Oren Lahav de la Institutul Technion- de Tehnologie din Haifa, Israel, au publicat primul studiu referitor la obtinerea unei gauri neagre sonice in ultimul numar al prestigioasei publicatii Physical Review Letters.

Speranta oamenilor de stiinta este ca acest model sonic, realizat sa le permita observarea si mai ales studierea preconizatei radiatie Hawking.

Cu ajutorul unui laser de mare putere, ei au creat o gaura neagra sonica, intr-un condensat Bose-Einstein, realizat din atomi de rubidiu. Modelarea, realizata experimental de cercetatorii israelieni, a reusit limitarea regiunii supersonice de cea subsonica, care actioneaza ca si “evenimentul gaura neagra”.

Cu ajutorul acestei simulari pe undele sonore, se incearca demonstrarea sau infirmarea predictiilor fizicianului teoretician Stephen Hawking, cel care a prezis, ca gaurile negre ar putea emite o cantitate mica de radiatii termice, datorita efectelor cuantice. Pierderea aceastei radiatii poate provoca micsorarea gaurii negre si in cele din urma va duce la evaporarea ei completa. Daca pana acum, detectarea radiatiei Hawking, este foarte dificila, se spera ca in viitor, o gaura neagra sonica sa poata oferi oamenilor de stiinta “o bucatica de radiaţie Hawking”.

Reclame
Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s