Noi controverse legate de misterul Giocondei… identitatea modelului este aflata?

Posted: 10 ianuarie 2011 in din massmedia internationala

 

Identitatea Giocondei a fost dezbatuta, secole de-a randul, unii cercetatori sugerand ca insusi da Vinci s-ar fi putut picta pe sine, ca femeie, in opera de arta, data fiind placerea lui pentru ghicitori, speculatii si suspiciuni variind de la persoana Lisei Gherardini, sotia unui negustor florentin, pana la cea a mamei lui Leonardo da Vinci.

Istoricul de arta, Carla Glori considera ca a identificat modelul, femeia pictata de marel da Vinci, pornind de la identificarea unui pod de pe raul Trebbia, in apropiere de Piacenza, urmarind detaliile picturii din spatele umarului ei stang, scrie <a href=”http://www.dailymail.co.uk/news/article-1345558/The-real-life-Da-Vinci-Code-Art-historian-claims-unlocked-mystery-Mona-Lisas-identity.html” target=”_blank”>DailyMail</a>.

Cercetatoarea crede ca femeia pictata este de fapt Bianca Giovanna Sforza, fica lui Ludovic Maurul, nobil din Bobbio care a trait acum 500 de ani. Ea a mai tinut cont si de descoperirea celor doua litere S si G care sunt initialele modelului care i-a pozat lui da Vinci.

Parerea specialistei in arta este ca Gioconda a fost pictata din memorie dupa cativa ani in Franta, de catre da Vinci. Desi configuratia locurilor s-a schimbat in timp drumul serpuitor pictat de maestru este cel de unde se poate vedea cel mai bine Bobbio.

precizari suplimentare

Valea in care se afla Bobbio a fost descrisa si de Ernest Hemingway drept cea mai frumoasa din lume, podul orasului este cunoscut si sub numele de Podul Diavolului.

Profesorul Martin Kemp, care a predat la Oxford,este mai sceptic, el nefiind convin de teoria lui Glori, a declarand ca:”portretul apartine, aproape sigur, unei nobile italience Lisa del Giocondo, oricat de ne-misterioasa ar fi idea (…) Nu gasesc nicio asemanare cu podul din Bobbio”.

Anul trecut cercetatorii si istoricii Comitetului National pentru Mostenire Culturala din Italia au cerut permisiunea de a deschide cavoul artistului, gazduit la castelul Amboise, de pe Valea Loirei. Expertii italieni cred ca daca vor gasi craniul pictorului Renasterii, ii vor putea recreea chipul si il vor putea compara cu cel al Mona Lisei. Astfel vor putea confirma sau infirma supozitia conform careia daca marele maestro da Vinci s-ar fi pictat pe sine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s