Disparitia ghetarilor de pe Terra o certitudine

Posted: 10 Ianuarie 2011 in catastrofe naturale

Disparitia ghetarilor de pe Terra o certitudine

 

Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience, ghetarii de munte din Alpi vor pierde 15-27% din volum din cauza fenomenului de incalzire globala pana in 2100.

Trei sferturi din ghetarii Alpilor ar putea sa dispara pana in anul 2100 si o parte masiva din gheata Antarcticii pana in anul 3000, cresterea oceanului planetar fiind doar de 4 cm, conform unor studii, publicate in Nature Geoscience, si citate de MaxiSciences.

Geofizicienii de la Universitatea din Alaska, au realizat aceste calcule pe baza datelor colectate prin monitorizarea a peste de 300 de ghetari intre anii 1961 si 2004, ajungand la concluzia ca:” disparitia ghetarilor ar putea avea efecte substantiale asupra hidrologiei regionale si a disponibilitatii resurselor de apa”. Raportul IPCC -Intergovernmental Panel on Climate Change –ONU, din 2007 prezenta ca nivelul marii ar putea creste cu 12 cm pana in 2.100, fara a se lua in considerarea expansiunea oceanelor datorita efectului global de incalzire al planetei.

Un al doilea studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Calgary, Canada, se concentreaza asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. Odata emise, ele raman timp de secole in atmosfera terestra. Un studiu bazat pe un scenariu mai pesimist al IPCC, prezinta o crestere a temperaturii de 3,4 grd. Celsius pana in 2.100 in loc de 2,8 grd. Celsius. Daca acest scenariu ar avea loc, omenirea va asista la un „colaps pe scara larga” a ghetii din vestul Antarcticii, fenomen care ar putea fi observat pana in anul 3000.

http://www.nature.com/ngeo/journal/v4/n1/abs/ngeo1030.html 
http://www.maxisciences.com/glacier/alpes-3-4-des-glaciers-pourraient-dispara-tre-d-ici-2100_art11717.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s