Rusia a lansat productia de molibden-99, necesar in imagistica medicala

Posted: 20 Decembrie 2010 in din massmedia internationala

 

Rusia a lansat productia de molibden-99, necesar in imagistica medicala

Rusia a lansat inca de sambata productia molibden-99 (99Mo), un element radioactiv utilizat in medicina nucleara.

Anuntul vine din partea grupului nuclear rus Rosatom, astfel incat Moscova isi va consolida o pozitie dominant ape piata mondiala a izotopilor radioactivi, scrie <a href=”http://fr.rian.ru/economic_news/20101218/188163318.html” target=”_blank”>RiaNovosti</a>.

Primul lot de molibden-99, un izotop produs prin iradierea uraniului imbogatit a fost produs sambata, la Institutul de reactoare nucleare in Dimitrovgrad (Volga) si a fost trimis in aceeasi zi in Canada.
In ultimii ani, piata mondiala a izotopilor radioactivi a avut un deficit de molibden-99, dupa inchiderea a două reactoare nucleare in Olanda si Canada. Rusia nu a fost pana acum reprezentata in aceasta piata, fiind totusi pe locul al treilea in productia izotopilor nucleri in lume, Rosatom producand 22% din totalul izotopilor industriali din lume.

Medicina nucleara depinde in proportie de aproape  80% de molibden-99, care este folosit pentru a produce technetiu-99m (Tc-99m), utilizat in tratamentul cancerului si a unor  boli cardiovasculare. Tc-99m este folosit pentru a localiza tumorile cerebrale, precum si cele de la nivelul glandei tiroide, splinei sau ficatului. Peste  25 de milioane de pacienti la nivel mondial,  sunt supusi annual unor  studii imagistice nucleare.

            Metoda cea mai raspandita in imagistica medicala este cea bazata pe raze X- raze roentgen. Radiatia descoperita in 1895 la Universitatea Wurzburg de catre fizicianul Rontgen si denumita radiatia X, este o radiatie electromagnetica, cu lungime de unda extrem de mica, in medie de 10.000 de ori mai mica decat cea a luminii in vid.
Se produc raze X ori de cate ori electroni aflati in miscare foarte rapida, se lovesc de corpuri materiale, unde produc dislocari de electroni de pe orbitele energetice ale atomilor acestor corpuri.

Pentru a se mentine echilibrul, electronii de pe orbitele mai periferice, ale corpului izbit, vor lua locul electronilor dislocati de pe orbitele mai centrale, iar in urma  acestui salt de pe un nivel energetic pe altul,  rezulta un plus de energie, care constitue razelele X. Modificarile suferite de energia radianta la diverse nivele in corpul omenesc alcatuiesc in ansamblul lor elemente utile, pe care fascicolul de raze X le poate transmite examinatorului sub forma de imagini radiologice, produse datorita modificarilor care au loc in fascicolul de raze X la nivelul tesuturilor si organelor examinate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s