Un nou Cernobal ascuns de Ucraina?

Posted: 6 Decembrie 2010 in din massmedia internationala

Un nou Cernobal ascuns de Ucraina?

 

Deja nu mai este un secret, faptul ca autoritatile ucrainiene au tinut in secret existenta unui alt site nuclear pe teritoriul lor. O mina de uraniu abandonata, este situata in apropierea satului Dovhyvka, si prezinta un nivel de radiatii mult mai mare decat in cazul accidentului nuclear de la Cernobal, scrie <a href=”http://en.rian.ru/Environment/20101203/161615431.html” target=”_blank”>RIANovosti</a>.

In prima instanta autoritatile ucrainiene au negat initial raportul unui grup de ecologisti care au facut masuratori in zona, precizand ca acestia au folosit un echipament stiintific neautorizat in Ucraina.

Oleskiy Vedmidsly, conducatorul echipei de ecologisti care a efectuat masuratorile la mina de uranium, a declarat ca: „detectorul meu de radiatii s-a oprit la valoarea de 2.611 micro Roentgeni pe ora, in timp ce nivelul normal de radioactivitate trebuie sa fie in jur de doar 30 de Roentgeni pe ora, pentru ca expunerea sa nu devina periculoasa; pana si in apropierea reactorului de la Cernobal, nivelul radiatiilor nu trece in prezent, de 500-600 micro Roentgeni pe ora”. El a mai precizat ca:” radiatiile nu-i vor ucide instananeu pe oameni, dar nici bine nu le va fi pe viitor; problema cea mai grava consta in faptul ca nu exista niciun semn care sa avertizeze oameni de pericolul din acesta zona”.

Unele organizatii ecologiste din Ucraina sustin, prin declaratiile lui Oleksiy Vedmidsky, seful unui grup local de ecologisti, ca o cantitate foarte mare de peste 7 milioane de tone de steril radioactive s-ar afla ingropata in mina abandonata. Acesta a mai precizat ca au folosit pentru determinari un contor Geiger fabricat de o firma de încredere din SUA care poate indica si detecta radiatiile alfa, beta si gamma precum si raze Roentgen(X).

Serhiy Milyutyn, purtatorul de cuvant al administratiei din regiunea Dnepropetrovsk, a precizat ca:  „oamenii care  raspandesc aceasta  alarma au utilizat un detector de particule care nu este certificat în Ucraina”.

Regiunea Dnepropetrovsk se afla la aproximativ 700km de Romania, iar controversele si speculatiile nu vor intarzia sa apara, desi au trecut 24 de ani de la gravul accident de la Cernobal.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s