Fizicienii exploreaza o noua frontiera imping fuziunea gaurilor negre la extrem(video)

Posted: 19 Noiembrie 2010 in fizica gaurilor negre

 

 

Oamenii de stiinta americani, au simulat pentru prima data pe computer, fuziunea a doua gauri negre de dimensiuni diferite.

Cercetatorii de la Rochester Institute of Technology – RIT, au atacat un raport extrem de 100:1, pentru doua gauri negre ipotetice, scrie publicatia <a href=”http://www.physorg.com/news/2010-11-black-hole-mergers-extreme-rit-scientists.html” target=”_blank”>Physorg</a>.

Pana in prezent, problema de simulare a fuziunii gaurilor negre binare cu diferente de dimensiune extrema, a reprezentat o regiune neexplorata de fizicieni si astrofizicieni.

Carlos Lousto, profesor asociat de stiinte matematice, la RIT, a declarat ca „ studiul si modelarea raporturilor de masa 1:1, 1:3, 1:10, 1:100, ne vor pune intr-o situatie mai buna pentru simularea de scenarii astrofizice realiste”.

Desi se credea ca raportul 100:1, ar reprezenta o bariera in domeniul relativitatii numerice, specialistii americani, au dezvoltat tehnici numerice si analitice bazate pe studiile si rezultatelor date de supercomputere, in 2005, ale directorului Centrului de cercetare in domeniul relativitatii si gravitatiei computationale, Manuela Campanelli.

Au fost utilizate si resursele de la Texas Advanced Computer Center, prin folosirea supercomputerul Ranger, computer, care are 70.000 de procesoare, procesarea datelor durand 3 luni. Simularile lui Lousto si Zlochower vor ajuta astronomii la detectarea fuziunii gaurilor negre avand diferente de dimensiuni mari.

Folosirea in viitorul apropiat, a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory – Advanced LIGO, si a sondei spatiale LISA – Laser Interferometer Space Antenna, va permite cercetatorilor americani observarea si masurarea undelor gravitationale, previzionate de teoria relativitatii generalizate a lui Einstein.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/UxpMTj2pHO4?version=3″><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”>http://www.youtube.com/v/UxpMTj2pHO4?version=3</object>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s