Fizicieni exploreaza o noua frontiera in domeniul antimateriei- CERN a obtinut 38 de atomi de anti-hidrogen, pentru 1,7 milisecunde

Posted: 18 noiembrie 2010 in topic numai despre stiinta si cei interesati!!!

Această prezentare necesită JavaScript.


O noua modalitate de a capta atomi de anitmaterie, a fost experimentata la Centrul European pentru Cercetare Nucleară -CERN din Geneva, potrivit studiului publicat miercuri pe site-urile specializate.

Cercetatorii de la CERN, au reusit captarea a 38 de atomi de anti-hidrogen,pentru scurt timp, facilitand studiul antimateriei, scrie publicatia <a href=”http://www.physorg.com/news/2010-11-antihydrogen.html” target=”_blank”>Physorg</a>, citand informatiile publicate in Nature.com

Daca un atom de hidrogen constine, un proton si un electron, un atom de antihidrogen, consta din doua antiparticule: un antiproton(proton negativ) si un pozitron(electron pozitiv).

Prezisa inca din 1931 de fizicianul Paul Dirac, antimateria ramane dificil de observat, deoarece fiecare atom de antimaterie anihileaza rapid materia aflata in imediata vecinatatecu care se afla in contact, eliberand o cantitate imensa de energie.Materia si antimateria se presupune ca a fost creata in cantitati egale in primele momente de dupa Big-Bang, fizicienii sunt preocupati de cateva decenii pentru a detecta si studia antimateria, incercand astfel sa explice mai bine expansiunea Universului. Pentru prima oara, cei 38 de atomi de anti-hidrogen nu au disparut imediat dupa ce au fost creati; ei le vor permite cercetatorilor sa inteleaga marele mister al Universului, felul in care materia si opusul ei nu s-au anihilat una pe cealalta in momentul Big Bang-ului.Precum in romanul lui Dan Brown, „Ingeri si demoni”, in cadrul experimentului ALPHA desfasurat la CERN din Geneva a fost produsa si sechestrata anti-materia, adica acea materie „oglinda”, in care particulele au aceeasi masa, dar o incarcatura electrica opusa fata de materia „ordinara”.
„Este totusi inimaginabil sa pleci cu antimateria la plimbare intr-o sticla, cum se intampla in roman”, a comentat fizicianul Andrea Vacchi, de la Institutul National de Fizica Nucleara din Italia (Infn). In realitate, este suficient ca un atom de anti-hidrogen sa intre in contact cu materia obisnuita, de exemplu cu un gaz sau chiar peretii recipientului, pentru a se declansa o explozie gigantica. Intrand in contact una cu cealalta, materia si antimateria se anihileaza reciproc. In cadrul experimentului Alpha, cercetatorii de la <a href=”http://public.web.cern.ch/public/” target=”_blank”>CERN</a> au reusit sa izoleze 38 de atomi de anti-hidrogen (formati dintr-un proton negativ si un electron pozitiv). A fost necesar ca acestia sa fie raciti pana la o temperatura de mai putin de 272 grade (temperatura apropiata de zero absolut) pentru a putea fi apoi utilizat un camp magnetic menit a-i impinge in centrul containerului, la o distanta adecvata de peretii acestuia. Din miile de particule „extraterestre” create de Alpha, 38 au „supravietuit” suficient de mult (1,7 zecimi de secunda) pentru a putea fi studiate de fizicieni, rezultatele experimentului urmand a fi publicate in revista Nature. „Din motive neintelese de nimeni, natura exclude prezenta antimateriei. Faptul ca am reusit sa sechestram cativa atomi in aparatura noastra ne da o senzatie cu totul speciala si acum suntem pregatiti sa-i deslusim secretele”, a explicat Jeffrey Hangst, cercetator la universitatea daneza Aarhus si responsabil cu experimentul Alpha.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s