CEZ se retrage din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Posted: 18 Noiembrie 2010 in greenpeace

 CEZ se retrage din proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar primeste unda verde pentru parcul eolian din Dobrogea!

România — Grupul ceh CEZ a decis să se retragă, până la sfârşitul anului, din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, întrucât vrea să caute în alte state din regiune proiecte cu un risc mai mic şi care să asigure o recuperare mai rapidă a sumelor investite.

Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ România, a declarat că decizia de retragere din proiectul de la Cernavodă a fost aprobată deja de board-ul CEZ  și va avea loc până în luna decembrie.

Potrivit acestuia, retragerea grupului din proiect va avea loc până în luna decembrie. 

Recent, CEZ a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) primele certificate verzi pentru energie produsă în turbinele eoliene din Dobrogea şi livrată în reţeaua electrică naţională. 

Pe 17 septembrie, CEZ a declarat că TomisTeam, una din companiile Grupului în România, a primit deja certificatele verzi pentru luna august a acestui an. Grupul are în funcţiune la Fântânele aproape 100 de turbine eoliene, cu o capacitate instalată de aproximativ 250 MW. Potrivit reprezentanților companiei, parcul eolian al CEZ a început deja să genereze energie cu cele aproape o sută de turbine conectate.

Certificatele verzi sunt emise lunar de operatorul de transport şi sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie electrică regenerabilă produsă şi livrată în reţea. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru perioada 2010 – 2012 este de 8,3% din totalul energiei comercializate. După conectarea celei de a doua părţi a proiectului,  CEZ va avea în România o putere instalată de 600 MW în turbine eoliene. Investiţia totală în acest proiect este de 1,1 miliarde de euro. Prin comparație, un reactor nuclear de capacitatea celor de la Cernavodă, produce 700 de MW; reactorul 2 de la Cernavodă a fost construit în 24 de ani. Devine din ce în ce mai clar că energia regenerabilă este mult mai eficientă, rentabilă, nepoluantă și sigură decât energia nucleară

http://www.greenpeace.org/romania/news/cez-se-retrage-din-proiectul-c?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s