O noua metoda de remaniere a guvernului francez initiata de Sarkozy: Fillon demisionar pentru cateva ore

Posted: 14 Noiembrie 2010 in din massmedia internationala

Această prezentare necesită JavaScript.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Premierul francez Francois Fillon a demisionat sambata,demisia fiind acceptata sambata noaptea, la 23:30, pentru a fi repus din nou in functie de Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy in aceasta dimineata.

Demisia premierului Francois Fillon si a cabinetului sau a fost depusa la Palatul Elysee, la ora 23:30 scrie cotidianul francez <a href=”http://elysee.blog.lemonde.fr/2010/11/13/sarkozy-met-fin-aux-fonctions-de-fillon/” target=”_blank”>Le Monde</a>.

Conform art.8 al Constitutiei Frantei, Francois Fillon a prezentat demisiasa si a guvernului sau, iar Presedintele Sarkozy a acceptat aceasta demisie, potrivit surselor de la Palatul Elysee.

Potrivit surselor de la Elysee, premierul demisionar va fi repus in functie in aceasta dimineata, urmand sa formeze un nou guvern, toata aceasta miscare politica reprezentand de fapt o remaniere a vechiului guvern confruntat cu criza economica, si sociala din Franta anului 2010.

Tot de pe surse franceze, Presedintele Sarkozy se pare ca ar fi dorit si o alta varianta prin numirea lui Jean Louis Borloo, dar se pare ca a ales varianta „continuitatii la guvernare”, tot cu Francois Fillon premier.

Conform <a href=”http://www.lefigaro.fr/politique/2010/11/13/01002-20101113ARTFIG00507-sarkozy-accepte-la-demission-du-gouvernement-de-fillon.php” target=”_blank”>Le Figaro</a>, se pare ca Presedintele Sarkozy doreste un suflu nou in politica si un nou guvern care va fi prezentat francezilor, dupa o noua numire a lui Francois Fillon in aceasta dimineata.

Si totusi purtatorul de cuvant al Miscarii populare franceze, UMP, Dominique Paille, a ramas nedumerit la aflarea vestii de sambata noaptea, precizand pentru <a href=”http://www.lepoint.fr/politique/remaniement-nicolas-sarkozy-accepte-la-demission-de-francois-fillon-13-11-2010-1261868_20.php” target=”_blank”>Le Point</a>, ca „ elementul care creeaza reflexie, mentinand suspansul este ca desi activitatea primului ministru a incetat, aceasta este cerut de Sarkozy pentru formarea unui nou guvern, desi nu a fost numit in acelasi timp, atributiile sale fiind astfel reziliate.”

Problema este controversata in mediile politice franceze, graba presedintelui Sarkozy, fiind datorata anuntului facut de fostul premier francez Alain Juppe care anuntase inca de vineri dorinta sa de a reveni in guvernul francez. Tot de pe surse stirea nefiind confirmata se pare ca Alain Juppe, va fi numit astazi ministrul Apararii, in noul guvern al lui Fillon, in locul lui Herve Morin, pastrand in acelasi timp si functia de primar al Bordeaux. In noul guvern care va fi numit astazi, se pare ministrul de Interne Brice Hortefeux va fi si el remaniat, cu Claude Gueant momentan secretar general la Palatul Elysee.

Desi ministrul Economiei, Christine Lagarde, doreste sa ramana pe functie, se pare ca va fi numit ministru de Externe.

Concluzia analistilor frnacezi este ca Presedintele Sarkozy, in urma acestei „subtile remanieri” este ca doreste un nou guvern in care sa fie numai „nume grele” ale politicii franceze, care inca se bucura de popularitate in randul francezilor si a partidelor politice.

La aceasta ora se pare ca guvernul a fost remaniat de Presedintele Sarkozy, Francois Fillon, va anunta componenta guvernului dupa amiaza, precizeaza surse din interiorul <a href=”http://elysee.blog.lemonde.fr/” target=”_blank”>Palatului Elysee</a>.

Presedintele Sarkozy, si-a exprimat intentia ca pentru Ministerul de Externe, sa fie ocupat de Michele Alliot Marie, Nathalie Kosciusko Morizet la Ministerul Sanatatii, Jeannette Bougrab va deveni secretar de Stat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s