Intelegerea infiniturilor o problema in actualitate.

Posted: 10 Noiembrie 2010 in Fără categorie

 

Numerele mari si teoria cunoasterii, vor reusi o mai buna intelegere a Universurilor cunoscute?

Preluand dintr-un articol despre lumea numerelor mari si axiomatica matematicii al dr. in matematica Richard Elwis de la Universitatea din Leeds, publicat astazi de cotidianul englez, <a href=”http://www.telegraph.co.uk/science/8118823/Large-cardinals-maths-shaken-by-the-unprovable.html” target=”_blank”>The Telegraph</a>, am sa prezint pe cateva notiuni despre spatialitatea si timpul de existenta a unei teorii si „diferite infinituri”.

Descoperirea socanta de la mijlocul secolului trecut a lui Kurt Godel, fost profesor la Princeton, New Jersey, cel care a primit primul Premiul Einstein in 1951(al doilea din dreapta din fotografie), a bulversat comunitatea si elita stiintifica internationala a vremii si nu numai. Teoremele de incompletitudine a lui Godel, limiteaza in mod constant nivelul de intelegere si perceptie atat a matematicii cat si a existentei unor universuri infinite, si /sau paralele.

Toate stiintele sunt scrise conform unei logici precise si axiomatice, astfel incat orice teorie stiintifica trebuie sa se supuna. Teoremele de incompletitudine a lui Gogel, matematician si filozof, american, (la origine austriac) clatina in continuare existenta edificiului suprem al stiintei incepand cu aritmetica si teoria numerelor. „Indiferent cate axiome ar fi folosite vor exista intotdeauna unele lagune intr-o teorie”, precizeaza Richard Elwis. O noua teorie asupra existentei modelelor stiintifice o are matematicianul american contemporan, Harvey Friedman, iar lumea stiintifica internationala trebuie sa inceapa a percepe mai bine diferenta dintre fals si adevarat.

Tot in ultima suta de ani un alt geniu al matematicii, Georg Cantor, da sens unei noi idei si anume ca o colectie de obiecte infinite poate fi mai mare decat o alta, astfel infinitul incepe a fi perceput ca si o scara cu un nivel inferior si un altul superior spre care se doreste a se ajunge.

Problema care apare este care infinit este mai mare atunci cand acesta este comparat cu un alt infinit?!

Se pare ca majoritatea cercetatorilor in domeniu accepta asumarea unor axiome suplimentare pentru definirea unui infinit sau unui alt infinit. Fizicienii si astrofizicienii ar trebui sa tina cont de aceste fapte in cazul in care se va realiza o teorie unificata a campurilor – visul lui Einstein. Astfel se poate intampla ca metateoria genezei universului care va putea explica in totalitate formarea si evolutia sa, sa se gasesca de fapt printre vechile teorii fizice existente, testate si verificate secvential pe unele cazuri particulare.

O teorie generala asupra aparitiei si evolutiei universului poate pleca de la un set finit de axiome postulate sau nu, pe baza carora sa poata fi demostrat orice fenomen din univers?

Teoretic da, atat doar ca inca nu vom putea decela daca aceasta metateorie este falsa sau adevarata in totalitate.

Poate tot fundamentul si constructivismul unei teorii stiintifice ar trebui sa se bazeze in primul rand pe logica matematica, pentru elaborarea si mai ales matematizarea unei metateorii a fizicii.

Cum visul oricarui om de stiinta este intotdeauna spulberat, poate ar trebui sa descopere un algoritm de decizie pentru satifiabilitatea axiomatica a teoriei fizice, pentru toata multimea fenomenelor si teoriilor fizie observabile si neobservabile pana acum.

Operarea cu structuri simple si rescrierea in totalitate a legilor fundamentale ale naturii vor oferi noi structuri si orizonturi in cazul intelegerii si cercetarii universurilor paralele existente in marele „Univers” perceput si cunoscut de entitatea numita om, ca si civilizatie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s