Descoperire spectaculoasa in centrul galaxiei noastre

Posted: 10 Noiembrie 2010 in astronomie/astrofizică

 

 

Descoperire spectaculoasa in centrul galaxiei noastre

 

Cercetatorii de la NASA cu ajutorul telescopului spatial cu raze X, Fermi au descoperit cea mai mare structura stelara in centrul galaxiei noastre.

Cu dimensiuni gigant de aproximativ 50.000 de ani lumina, noua structura descoperita, se pare ca ar putea fi ramasitele unei eruptii a unei gauri negre, precizeaza Agentia Spatiala Americana <a href=”http://www.nasa.gov/home/hqnews/2010/nov/HQ_10-295_FERMI.html” target=”_blank>NASA</a>.

Doug Finkbeiner, astronom la Centrul pentru Astrofizica Harvard, Cambrige a precizat ca inca nu intelegere inca, natura acestei structuri, iar ceea ce a fost captat de Fermi sunt „doua baloane care se extind cu 25.000 de ani lumina spre nord si spre sudul centrului galactic.” Structura masiva nou descoperita pare sa fie veche de milioane de ani, si este plasata din constelatia Virgo in constelatia Grus. Telescopul spatial cu raze X Fermi, este dotat cu cel mai sensibil detector de raze X avand si cea mai mare rezolutie, pentru un astfel de aparat. Cercetatorii din domeniu, realizeaza acum o serie de analize pentru a intelege cum s-a format aceasta structura nemaintalnita, misterul este tocmai sursa radiatiei X. O explicatie ar fi un jet de particule dintr-o gaura neagra super masiva aflata in centrul galactic, iar alti specialisti considera ca „baloanele” s-ar fi putut forma in urma scurgerilor de gaz fierbinte, deci in urma exploziilor care au format stelele componente, producandu-se astfel clusterele de stele masive din centrul Caii Lactee, in urma cu cateva milioane de ani.

Echipa de cercetatori americani a facut publice imaginea rezultata in urma studiilor de peste doi ani, pe siteul specializat <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST/main/index.html” target=”_blank”>NASA. Jon Morse, directorul diviziei de astrofizica de la NASA a declarat intr-un raport ca „ aceste descoperiri de ultima ora continua sa demonstreze performanta exceptionala a satelitului Fermi”. Telescopul spatial Fermi a fost lansat in iunie 2008, si-a dovedit in repetate randuri utilitatea, oferind comunitatii stiintifice si publicului larg cele mai noi informatii din domeniu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s