Au fost descoperiti 6 noi izotopi ai elementelor supergrele

Posted: 27 octombrie 2010 in Fizică

Cei sase izotopi noi, care au fost descoperiti vor fi introdusi in grupa nuclizilor grei din tabloul periodic al lui Mendeleev.

O echipa de cercetatori de la Departamentul de Energie al SUA Lawrence Berkeley National Laboratory au detectat 6 noi izotopi, ai elementelor supergrele 104 – 114, scrie publicatia online Physorg.

http://www.physorg.com/news/2010-10-isotopes-superheavy-elements.html

Cercetatorii au creat noi izotopi ai elementului cu Z=114, si au observat emisii succesive de particule alfa, astfel aparand noi izotopi, copernicium (element 112), darmstadtium (elementul 110), hassium (elementul 108) , seaborgium (elementul 106), si rutherfordium (elementul 104).

 Studiile au fost facute cu ajutorul ciclotronului de 88 inch, prin bombardarea plutoniului 224 Pu, cu fascicule proiectil ai unor elemente bogate in protoni si neutroni, 48 Ca(calciu).

Specialistii de la Grupul Radiochimie din Berkeley Lab Nuclear Science Division (NSD), de la Universitatea din California, de la Berkeley, Laboratorul National Lawrence Livermore, GSI Germania Centrul Helmholtz de cercetare a ionilor grei, Universitatea Oregon, si Institutul din Norvegia pentru tehnologiile energetice, considera ca informatiile obtinute de la acesti noi izotopi vor contribui la o mai buna intelegere a teoriei structurii nucleare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s