Premiul Nobel Chimie 2010 – acordat unui american si la doi cercetatori japonezi

Posted: 6 Octombrie 2010 in Premii Nobel

 

Premiul Nobel Chimie 2010 – acordat unui american si la doi cercetatori  japonezi

In acest an memnbrii Academiei de Siinte suedeze decerneaza prestigioasa distinctie, unui american Richard Heck si la doi japonezi Negishi Ei-ichi si Susuki Akira, pentru intrega lor activitate referitor la sinteza organica.

Anuntul a fost facut astazi la Stokholm , de catre reprezentantii Academiei Regale de Stiinta, suedeze, precizeaza <a href=”http://sciences.blog.lemonde.fr/2010/10/04/en-direct-lannonce-du-prix-nobel-de-chimie /” target=”_blank”>Sciences Le Monde</a>.

Trei chimisti au fost onorati pentru cercetarile lor referitoare la paladiu cristalizat, avand aplicabilitati multiple in industria farmaceutica, moleculele fiind utilizate si in industria electronica, este motivatia Academiei suedeze.
Richard Heck este cunoscut pentru munca sa de o viata pe o reacţie de sinteza care a început sa se dezvolte inca din anii 1960, si care poarta numele sau. Reactiile catalizate de paladiu, sunt acum utilizate pe scara larga pentru a forma legaturi între atomi de carbon. Pensionat din 1989, Richard Heck isi pastreaza titlul onorific de profesor emerit la Universitatea din Delaware, Statele. Oomologii sai  japonezi au lucrat pe acelasi tip de sinteza: Suzuki Akira si-a publicat prima lucrare in 1979.

Pretul de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro), atasat la aceasta distinctie va fi impartit de cei trei savanti in domeniul chimiei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s