Renumitul cod de securitate prin criptarea cuantica fost spart!!!

Posted: 3 octombrie 2010 in din massmedia internationala, Fizică, IT, surse diferite de informare

Această prezentare necesită JavaScript.

Criptarea cuantica a informatiilor este o abordare bazata pe fizica cuantica si realizeaza astfel,  comunicatii securizate a datelor sensibile.Considerata inca din 2008 ca fiind cea mai sigura metoda din lume de transmitere a datelor, acest cod a fost spart.

O echipa de cercetatori au reusit sa intercepteze un mesaj criptat cuantic dintr-o retea, precizeaza <a href=”http://www.lefigaro.fr/sciences-technologies/2010/08/30/01030-20100830ARTFIG00635-reputee-inviolable-la-securite-quantique-a-ete-hackee.php” target=”_blank”>Le Figaro</a>.

Un grup de cercetatori de la Universitatile Trondheim si Kjeller din Norvegia, Institutul Max Planck si Erlangen-Nuremberg, Germania, impreuna cu colegii lor de la Universitatea din Guanajuato, Mexic, si-au publicat duminica studiile lor in <a href=”http://www.nature.com/nphoton/journal/vaop/ncurrent/abs/nphoton.2010.214.html” target=”_blank”>Revista Nature</a>.

Spre deosebire metodele de criptografie traditionale, care folosesc diverse metode matematice pentru a impiedica interceptarea si decodificarea mesajului, <a href=”http://ro.wikipedia.org/wiki/Criptare_cuantic%C4%83” target=”_blank”>criptarea cuantica</a>  se bazeaza pe legile fizicii cuantice in ceea ce priveste transmiterea informatiei. Interceptarea poate fi vazuta ca o masurare a unui obiect fizic – in acest caz purtatorul de informatie. Folosind fenomene cuantice cum ar fi suprapunerea cuantica sau legatura cuantica, se poate proiecta si implementa un sistem de comunicatie care sa evite intotdeauna interceptarea, dar pana la un punct.

<a href=” http://www.iet.ntnu.no/groups/optics/qcr/” target=”_blank”>Masuratorile efectuate</a> asupra unui purtator cuantic, au aratat modificarea proprietatilor radiatei luminoase si astfel raman „urme” ale interceptării.

Conform principiului de incertitudine al lui Heisenberg, referitor la schimbul de informatii printr-un canal standard, se poate detecta imediat orice tentativa de spionaj, astfel criptarea cantica a informatiilor este teoretic practic inviolabila.

Conform studiilor efectuate, cercetatorii au concluzionat ca sistemele de criptare cuantica comercializate in lume pot fi vulnerabile.

Grupul de cercetatori au demostrat experimental ca in cazul a doua detectoare QKD, care folosesc fotodiode in avalansa, pentru a detecta fotonii unici, ar cauza violarea criptarii cuantice in cazul unor fluxuri de lumina.

Identificand deficientele criptarii cuantice, cercetarile lor vor imbunatati si consolida sistemele practice de securizare <a href=”http://www.aip.org/tip/INPHFA/vol-10/iss-6/p22.html” target=”_blank”>QKD</a>.

Astfel metoda de criptare care se bazeaza pe principiile mecanicii cuantice, nu mai este  pentru hackeri o misiune im­po­sibila, cu toate ca gradul de securitate a comunicarii electronice este foarte inalt.

Si asta datorita faptului ca totusi,  cheia de criptare este practic tot o secventa de biti (1 sau 0) folosita la codarea si decodarea mesajului. Insa pentru moment, nimic nu poate corespunde nivelului de siguranta atins prin aceste sisteme de criptare cuantica.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s