NASA si NSF gaseste o noua exoplaneta Gliese 581, „potential locuibila”

Posted: 30 Septembrie 2010 in astronomie/astrofizică

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Vanatorii de exoplanete de la Universiotatea Santa Cruz, California, impreuna cu colegii lor de la Canegie Institution, din Washington, au anuntat descoperirea unei noi planete, avand de trei ori masa pamantului, care orbiteaza in jurul unei stele apropiate de sistemul nostru solar, plasandu-se in asa numita „zona locuibila” din Univers.

Aceasta descoperire este rezultatul studiilor minutioase de peste un deceniu, ale datelor furnizate de WM Keck Observatory din Hawai,unul dintre cele mai mari telescoape optice, precizeaza Agentia Spatiala Americana <a href=”http://www.nasa.gov/topics/universe/features/gliese_581_feature.html” target=”_blank”>NASA</a>.

Cercetarea a fost sponsorizata de NASA si de National Science Foundation, specialistii considerand ca planeta ar putea avea apa pe suprafata ei sub forma lichida. Daca rezultatele studiilor se vor confirma aceasta exoplaneta asemanatoare Pamantului, ar putea ascunde forme de viata, fiind „potential locuibila”.

Pentru astronomi, o planeta „potential locuibila” este o planeta care poate sustine viata in diferite forme de manifestare.Plasata in apropierea unei stele pitice, Gliese 581, planeta a fost descoperita cu ajutorul spectrometrului in IR, Keck I, specialistii americani folosesc analize sofisticate pentru detectia unor astfel de planete, putand determina orbitele si masele lor. Steven Vogt, profesor de astronomie si astrofizica la <a href=”http://news.ucsc.edu/” target=”_blank”>UC Santa Cruz</a>, si Paul Butler de <a href=”http://carnegiescience.edu/” target”_blank”>Carnegie Institution</a> si-au publicat recent constatarile si rapoartele lor despre noua exoplaneta, intr-o lucrare publicata in Astrophysical Journal.

Planeta fiind plasata la o distanta de aproximativ 20 de ani lumina de Terra, ea orbiteaza in jurul stelei avand o perioada de revolutie de 37 de zile, fiind cea de a sasea planeta descoperita in sistemul solar al stelei pitice, masa ei indicand faptul ca probabil este o planeta stancoasa cu o gravitatie suficienta pentru a avea si atmosfera.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s