Profesor universitar de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca şi consilier în cadrul CJ Cluj a fost arestat, vineri, pentru 29 de zile, fiind cercetat de procurorii anticorupţie pentru fraudarea bacalaureatului

Posted: 23 august 2010 in fraudare Bac. 2010

 

http://www.realitatea.net/profesor-universitar-din-cluj-arestat-pentru-fraudarea-bac-ului_733406.html

Ilie Cornoiu, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Cluj şi profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, este cercetat pentru luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, în contextul presupusei fraudări a examenului de bacalaureat desfăşurat la Centrul de examen Grup Şcolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca, în vara anului 2010.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieşit că, în cursul lunii iunie, cu ocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat desfăşurat la centrul de examen menţionat, Cornoiu, în calitate de preşedinte al comisiei de examen, a acceptat primirea cu titlu de mită,  de la Ioan Rus, directorul grupului şcolar „Alexandru Borza” din Cluj şi de la Ioan Văidăhăzan, membru în comisia de bacalaureat, coinculpaţi în acelaşi dosar, o sumă de bani (al cărei cuantum nu a fost precizat) care provenea de la candidaţii la examen.

Suma strânsă de Ioan Rus, Dorel Avram şi Ioan Văidăhăzan de la candidaţii care au apelat la aceştia pentru fraudarea examenului se ridică la aproximativ 30.000 de euro, spun procurorii anticorupţie.

De asemenea, pentru a asigura promovarea frauduloasă a 42 de candidaţi, pe 28 iunie, după susţinerea probei scrise la Limba şi literatura română, Cornoiu, în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat, şi Văidăhăzan, cu ştiinţa lui Ioan Rus, au sustras lucrările scrise ale respectivilor candidaţi în vederea falsificării.

După falsificarea şi multiplicarea lucrărilor prin xerocopiere color, Cornoiu a ştampilat toate cele 42 de lucrări falsificate, introducându-le între celelalte lucrări de la Limba şi literatura română. Totodată, pentru a crea aparenţa de legalitate şi pentru a îngreuna verificările,  în perioada 28-30 iunie, Ilie Cornoiu a sustras documentele care ar fi putut atesta înlocuirea lucrărilor (borderourile de predare a lucrărilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de limba şi literatura română).

Profesorului Ilie Cornoiu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 19 august, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia petnru 24 de ore, iar vineri, Tribunalul Cluj a hotărât arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii DNA continuă administrarea actelor de urmărire penală faţă de alte trei persoane arestate, respectiv Ioan Rus, Ioan Văidăhăzan şi Dorel Avram, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de corupţie în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat desfăşurat la Centrul de examen Grup Şcolar „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s